Γωνία Β. Όλγας 219 & Σκιάθου 2, Θεσσαλονίκη


  Επικοινωνία: 23130 74444, 6946 881 881

Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο

Το Νευροφυσιολογικό εργαστήριο της νευρολόγου Πολυχρονιάδου Ελένης είναι πλήρως εξοπλισμένο με το πιο σύγχρονο και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και μπορεί να προσφέρει μια πλήρη σειρά ηλεκτροδιαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να βοηθήσει στην ορθή διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση πολλαπλών νευρολογικών διαταραχών.

Νευρολόγος Θεσσαλονίκη

To Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μια διαγνωστική διαδικασία για την αξιολόγηση της υγείας των μυών και των νευρικών κυττάρων.
Τα αποτελέσματα του ηλεκτρομυογραφήματος μπορούν να αποκαλύψουν νευρική δυσλειτουργία, δυσλειτουργία των μυών ή προβλήματα στη νευρομυϊκή μετάδοση του σήματος.

Το ΗΜΓ μπορεί να βοηθήσει στο να δωθούν απαντήσεις γιατί εμφανίζουμε διάφορα συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

 • Μούδιασμα
 • Μυρμήγκιασμα
 • Μυϊκή Αδυναμία
 • Κράμπες
 • Τινάγματα – Ακούσιες συσπάσεις των μυών
 • Μυϊκός Πόνος

Ενημερώστε το Νευρολόγο σας αν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως αιμοφιλία, ή άλλες διαταραχές της πήξης του αίματος, αν έχετε βηματοδότη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική ιατρική συσκευή, ή αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή.
Λίγο πριν την εξέταση, καλό θα ήταν να κάνετε ένα μπάνιο, έτσι ώστε το δέρμα σας να είναι καθαρό και να αποφύγετε κρέμες-λοσιόν δέρματος.

Μπορεί να νιώσετε ένα «γαργαλητό» από το πολύ μικρής έντασης ρεύμα που θα μεταδοθεί μέσω των ηλεκτροδίων, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μετατραπεί σε αίσθημα πόνου ή σπασμό, και το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά το πέρας της εξέτασης. Θα νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα στην περίπτωση που εισάγει ο γιατρός σας το ηλεκτρόδιο-βελόνα στους μύες σας, και όταν θα εκτελείτε ορισμένες κινήσεις, μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα πόνου ή δυσφορίας. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν όσο γίνεται η εξέταση και αν σας ενοχλούν πολύ μπορείτε να το πείτε στο νευρολόγο σας για να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα για να ανακουφιστείτε.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) είναι μία ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση που καταγράφει και μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ειδικοί αισθητήρες (ηλεκτρόδια), οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με καλώδια σε ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι του ασθενή. Ο υπολογιστής καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου στην οθόνη ή σε χαρτί.

 • Επιληπτικές κρίσεις (Διάγνωση, Παρακολούθηση)
 • Απώλεια αισθήσεων – Λιποθυμικά επεισόδια
 • Διαταραχές μνήμης – Γνωστικών λειτουργιών
 • Διαταραχές ύπνου
 • Εγκεφαλοπάθειες

Πλύνετε τα μαλλιά σας λίγες ώρες πριν την εξέταση, αλλά μην χρησιμοποιήσετε μαλακτικά, κρέμες μαλλιών ή προϊόντα styling. Πάρτε τη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή σας, εκτός κι αν σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά ο νευρολόγος σας και αποφύγετε την καφεΐνη εκείνη την ημέρα.

Δε θα νιώσετε τίποτα απολύτως, καθώς η εξέταση είναι αναίμακτη και ανώδυνη.

Οι κινητικοί νευρώνες μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν τη σύσπαση ή τη χάλαση των μυών. Το ηλεκτρομυογράφημα μεταφράζει αυτά τα σήματα σε γραφικές παραστάσεις, ήχους ή αριθμητικές τιμές που ερμηνεύει ο νευρολόγος.
Το ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιεί μικροσκοπικές συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρόδια για τη μετάδοση ή την ανίχνευση ηλεκτρικών σημάτων.
Κατά τη διάρκεια του ηλεκτρομυογραφήματος μία ειδική βελόνα-ηλεκτρόδιο εισάγεται απευθείας σε κάποιο μυ και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του.
Η μελέτη αγωγής των νεύρων, χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια που τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο δέρμα (ηλεκτρόδια επιφανείας) για τη μέτρηση της ταχύτητας και της δύναμης των σημάτων που ταξιδεύουν μεταξύ δύο ή περισσοτέρων σημείων.