Γωνία Β. Όλγας 219 & Σκιάθου 2, Θεσσαλονίκη


  Επικοινωνία: 23130 74444, 6946 881 881

Γιατί τρέμω;

Ότι υπάρχει πριν από το more, εμφανίζεται στην καρτέλα Άρθρα

Ίσως ο τρόμος να ξεκίνησε πρόσφατα. Ή ίσως χειροτερεύει. Πιθανόν να ξεκίνησε σταδιακά. Μπορεί να συμβαίνει όταν είστε εκνευρισμένοι. Ή να προηγήθηκε κάποιο νόσημα.

Είναι ένα σύμπτωμα πιο συχνό, από ό,τι μπορεί να πιστεύετε, και τα αίτια, όπως και η πορεία μπορεί να ποικίλει αρκετά.

Ιδιοπαθής Τρόμος

Από όλους τους λόγους που μπορεί να κάνουν τα χέρια σας να τρέμουν (πολλές φορές και τα πόδια σας), ο ιδιοπαθής τρόμος (Ι.Τ.) είναι ο πιο κοινός. Συνήθως ξεκινάει στα χέρια, αλλά μπορεί να επεκταθεί στους βραχίονές σας, στο κεφάλι ή και σε άλλα σημεία του σώματός σας. Ο Ι.Τ. διαφέρει γιατί επηρεάζει τα χέρια σας ενώ βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Σχεδόν όλες οι άλλες μορφές τρόμου εμφανίζονται όταν είστε ακίνητοι.

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη στα γονίδια σας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από τους γονείς σας πάσχει από ιδιοπαθή τρόμο, υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσετε κι εσείς.

 Οι τοξίνες του περιβάλλοντος μπορεί να ευθύνονται επίσης, αν και χρειάζονται ακόμη πολλές επιστημονικές μελέτες για τη διερεύνηση των εν λόγω παραγόντων.

 Η ηλικία αποτελεί άλλον ένα παράγοντα κινδύνου. Αν και ο Ι.Τ. μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, οι πιθανότητες αυξάνονται μετά την ηλικία των 40 ετών. Οι πιθανότητες λοιπόν αυξάνονται καθώς
μεγαλώνουμε.

 Ο Ιδιοπαθής Τρόμος δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί σε αρκετά σοβαρό επίπεδο. Το άγχος, η κούραση και η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, το φαγητό, το ποτό, το γράψιμο, καθώς και άλλες δραστηριότητες μπορεί να καταλήξουν ιδιαίτερα δύσκολες στο να εκτελεστούν.

 Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται πάντα με επιτυχία. Υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές επιλογές, αλλά καμία δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, η “εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση”, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί εφαρμόζουν στον εγκέφαλό σας μία ειδικά κατασκευασμένη συσκευή η οποία βοηθά στον έλεγχο του τρόμου. Συζητήστε με το νευρολόγο σας εάν η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει και τη δικιά σας περίπτωση.

Νόσος του Πάρκινσον

Ο τρόμος αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον, από την οποία πάσχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο, τρέμει, αλλά οι πιο πολλοί ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρούν κάποιες ακούσιες κινήσεις σε κάποιο μέλος του σώματός τους (χέρι, πόδι, ή ακόμη και δάχτυλο)

Τις περισσότερες φορές ο τρόμος αφορά μόνο τη μία πλευρά του σώματός σας. Πιο συχνά παρατηρείται όταν οι μύες σας βρίσκονται σε κατάσταση χαλάρωσης. Για τον λόγο αυτό ο συγκεκριμένος τρόμος αποκαλείται τρόμος ηρεμίας.

 Όταν κινείστε ο τρόμος σταματάει. Ακόμα και ένα μικρό τέντωμα των δακτύλων μπορεί να βοηθήσει. Όπως και με τα άλλα είδη τρόμου, το άγχος ή ο ενθουσιασμός μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

 Όσο η νόσος προχωράει, ο τρόμος μπορεί να επεκταθεί και στην άλλη πλευρά του σώματός σας.

 Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η νόσος αυτή που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει τρόμο στα χέρια. Ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια, στα πόδια, ή και στον κορμό. Η Πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει διάφορες μορφές τρόμου. Η πιο συχνή μορφή, όπως και στον ιδιοπαθή τρόμο, συμβαίνει όταν τα μέλη του σώματος σας βρίσκονται σε κίνηση.

 

Διακοπή αλκοόλ

Ο τρόμος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα και η διάρκεια του εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνατε, τη συχνότητα της κατανάλωσης, όπως και από το βαθμό εξάρτησης από αυτό.

Δεν είναι πάντα κάποια ασθένεια

Το να τρέμουν τα χέρια σας δε σημαίνει πάντα ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια. Μερικές φορές ο τρόμος αποτελεί την αντίδραση του σώματος μας σε κάτι:

Φάρμακα:

Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι φάρμακα που μπλοκάρουν μία χημική ουσία του εγκεφάλου που λέγεται ντοπαμίνη. Αυτά α φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της διάθεσής σας. Ο τρόμος θα σταματήσει με τη διακοπή της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12:

Η Β12 είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του Νευρικού συστήματος. Βρίσκεται στα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα προϊόντα του γάλακτος. Αν λαμβάνετε ανεπαρκείς ποσότητες ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Άγχος – Στρες:

Από το άγχος της δουλειάς έως τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις, το άγχος χειροτερεύει τον τρόμο. Ο έντονος θυμός, η έλλειψη ύπνου, μέχρι και η έντονη πείνα μπορεί να προκαλέσουν τρόμο. Ο τρόμος αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόμος.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου:

Ο γιατρός σας το ονομάζει υπογλυκαιμία. Επηρεάζει την αντίδραση του σώματός σας στο στρες και μπορεί να σας κάνει να τρέμετε.

Παθήσεις του θυρεοειδή αδένα:

Διαταραχές στη λειτουργία αυτού του αδένα, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κλείδα σας, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο, ταχυκαρδίες, όπως και τρόμο.

Άλλη βλάβη του νευρικού συστήματος:

Τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος μπορούν επίσης να εκδηλωθούν με τρόμο. Ο νευρολόγος σας μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να βρει που βρίσκεται το πρόβλημα και πως να το αντιμετωπίσετε.

Είναι σημαντικό να περιγράψετε στο νευρολόγο σας ακριβώς ποια είναι τα συμπτώματα και να δώσετε ένα ακριβές ιστορικό, έτσι ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση στο πρόβλημα σας.