Ένα σύμπτωμα το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί. Μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή των ιγμορείων, πάνω από τα μάτια, στην κορυφή της κεφαλής, στις ρίζες των μαλλιών ή στους κροτάφους, στη βάση της κεφαλής, στα όρια με τον αυχένα ή και να επεκτείνεται μέχρι τους ώμους. Συνήθως παρατηρείται πιο έντονο σε περιόδους έντονου στρες ή και στα πλαίσια ενός κοινού κρυολογήματος. Κάποιοι όμως από εμάς, υποφέρουν από πιο σοβαρές μορφές κεφαλαλγίας όπως είναι οι ημικρανίες. Σε κάποιες περιπτώσεις η κεφαλαλγία μπορεί να επιδεινώνεται με την κίνηση, ή να συνοδεύεται από τάση προς έμετο, διαταραχές στην όραση ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση που ο πονοκέφαλος μας έχει κάτι το ενοχλητικό ή ανησυχητικό πρέπει να απευθυνθούμε στο νευρολόγο για βοήθεια.
Ο χρόνιος πόνος έχει διάρκεια μηνών ή ακόμη και ετών. Ειδικά όταν συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, μουδιάσματα ή προβλήματα με την ούρηση και την αφόδευση πιθανόν να χρειάζεται νευρολογική εκτίμηση.
Με το συγκεκριμένο όρο περιγράφεται μία ποικιλία συμπτωμάτων. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα αίσθημα αδιαθεσίας, την αστάθεια κατά τη στάση ή το βάδισμα, ή το πολύ δυσάρεστο αίσθημα του να γυρνάνε τα αντικείμενα ή ο ίδιος ο εαυτός μας γύρω από αυτά. Ακριβώς επειδή ο όρος αυτός περιλαμβάνει μεγάλο εύρος μη ειδικών συμπτωμάτων, όταν κάποιο από αυτά είναι πρωτοεμφανιζόμενο, καλό είναι να συμβουλευτούμε το νευρολόγο μας.
Πολλές αιτίες μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, αλλά κυρίως όταν αυτό είναι αιφνίδιο, επιμένει ή όταν αφορά τη μία πλευρά του σώματός μας, χρειάζεται να απευθυνθούμε στο νευρολόγο για να αποκλειστούν ή να διαχειριστούν κατάλληλα κάποιες σοβαρές καταστάσεις.
Μπορεί να αφορά γενικευμένη αδυναμία ή την εστιασμένη αδυναμία σε ένα ή παραπάνω άκρα να επιτελέσουν μία δραστηριότητα. Όπως και στην περίπτωση του μουδιάσματος, όταν το σύμπτωμα της αδυναμίας είναι αιφνίδιο, επιμένει ή αφορά τη μία πλευρά του σώματος μας πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του νευρολόγου.
Η δυσκολία στη βάδιση, η έλλειψη συντονισμού των κινήσεών, τα τινάγματα όπως και ο τρόμος αποτελούν συμπτώματα που υποδηλώνουν βλάβη στο νευρομυϊκό μας σύστημα και απαιτούν νευρολογική εκτίμηση.
Η δυσκολία στην όραση μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του οφθαλμού ή σε βλάβη του Νευρικού συστήματος. Ειδικά όταν βλέπουμε τα αντικείμενα εις διπλούν ή όταν βλέπουμε θολά από το ένα μάτι πρέπει να εκτιμηθούμε από Νευρολόγο.
Τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να ποικίλουν από τη σχεδόν ανεπαίσθητη μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, όπως συμβαίνει στις αφαιρέσεις, μέχρι τους γενικευμένους σπασμούς όλων των άκρων και την αμνησία για το συμβάν. Σε μερικά επεισόδια προηγείται μια αύρα, ενώ άλλα δεν έχουν κανένα προειδοποιητικό σημείο. Υπάρχουν ωστόσο μορφές επιληψίας οι οποίες περιορίζονται σε μυϊκές συσπάσεις ενός άκρου ή της μίας πλευράς του σώματός μας.
Η δυσκολία στη σκέψη, ή στην έκφραση της σκέψης, όπως και στην ομιλία, αλλά και οι διαταραχές της μνήμη, η σύγχυση, οι αλλαγές στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να οφείλονται σε βλάβες του Νευρικού Συστήματος και χρήζουν Νευρολογική εκτίμηση.
Από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος σήμερα, που όταν όμως δε μπορεί να διαχειριστεί μόνος του η βοήθεια του Νευρολόγου είναι πολύτιμη.